Gric, gric

Uskršnja pogača – brzo i fino za ukusni doručak

Uskrs samo što nije došao, a mi vam donosimo ukusan recept za uskršnju pogaču koju mogu jesti i maleni i veliki!

Ova uskršnja pogača zamirisat će cijelu kuću, a podjednako će u njoj uživati i veliki i mali – i oni koji jedu kao veliki, ali oni koji jedu ručicama. Uživajte!

Potrebni sastojci:
  • 1/2 kg glatkog brašna i još onoliko koliko bude potrebe
  • 30 gr svježeg kvasca (1 kocka)
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 gr maslaca
  • 150 gr šećera
  • 2 vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • 3 žumanjka
  • 2.5 dcl toplog mlijeka
  • ribana korica limuna
  • ribana korica naranče
  • po želji dodajte suho voće: grožđice, smokve, šljive…
  • za premaz: 1 žumanjak i malo šećera

Priprema: 

  • Kvasac razmrviti u toplom mlijeku sa žličicom šećera. Pustiti da se malo digne na toplom.
  • Pomiješati suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, šećer, sol, korice limuna i naranče.
  • Dodati kvasac, žumanjke, rastopljen maslac, rum i rakiju te ako želite grožđice ili nešto od navedenog.

Dobro zamijesiti tijesto, pokriti ga i ostaviti na toplom da se diže. Sada nije vrijeme za žurbu, tijesto se treba dizati 5-6 sati. Pustite ga i s vremena na vrijeme premijesite (3-4 puta u toku dizanja).

Oblikujte pince i zečiće (sad je vrijeme za igru) i njih ostavite još 15 minuta na toplom. Svaku na vrhu zarežite škarama, premažite žutanjkom i pospite šećerom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 20 min. Kad se ispeku, prekrijte ih krpom i pustite da se ohlade.

U slast i Sretan Uskrs!

Foto: Freepik