U Europu ju je donio Marco Polo, a u Kini se koristi već tisućama godina – zbog svojih ljekovitih svojstava. Rabarbara je zapravo povrće, no u narodu je poznata kao voće. Ima velike listove i trokutastu dugu mesnatu stabljiku.
Ljekovito djelovanje rabarbare:
- snažan je antioksidans
- ima antialergijska i antiupalna svojstva
- potpomaže regulaciji razine kolesterola
- poboljšava cirkulaciju i metabolizam
- prirodni je lijek protiv zatvora i proljeva
- čuva zdravlje očiju
- sprečava razvoj raka
-
poboljšava apetit
Upotreba u kuhinji:
U prehrani se koriste samo rabarbarine stabljike jer su njezini listovi toksični. Stabljika je blago kiselkastog okusa i pomalo podsjeća na kisele jabuke. Od stabljike se pripremaju guste juhe, sarma, salata, umaci, kompoti (pogotovo u rano proljeće kada nema drugog povrća) te marmelade i džemovi, a koristi se i u mnogim poslasticama. Očišćene, oprane i isjeckane stabljike možete spremiti u zamrzivač. Potrebno ju je samo oprati, skinuti listove i oguliti kožu, isjeći na kocke, ocijediti i odmah zamrznuti. Okus rabarbare odlično se slaže s jagodama, a neobična i istodobno vrlo ukusna je salata od rabarbare i šparoga ili rikole.
U slast!