U redu, puricu pečete uglavnom za blagdane, ako i tad ne odustanete zbog toga što je previše posla oko nje. No, pureći batak mogao bi se češće naći na vašem stolu. Pripremljen na ovaj način bit će vrlo sočan i vaši mu ukućani neće moći odoljeti!
Uz ovaj batak, BigMamma predlaže povrće, ali i mlinci, koje najčešće povezujemo s puricom, ili bilo koji drugi prilog dobro će doći – za prste polizati!
Sastojci:
– pureći batak
– tikvica
– 4-5 mrkvi
– 4-5 krumpira
– 1 kapula (crveni luk)
– 2 žlice mascarponea
– začini (sol, papar, crvena paprika, korijandar, ružmarin, mažuran, timijan, muškatni oraščić)
Priprema:
Ogulite mrkve i krumpire. Krumpire operite i narežite na četvrtine.
Jednu mrkvu i tikvicu (s korom) naribajte, začinite te pomiješajte mascarponeom (za nadjev).
Pureći batak režite duž mišića te ga na nekim mjestima odvojite od kosti (kao da želite napraviti veliki džep).
Meso dobro natrljajte solju, paprom i drugim začinima po želji, nauljite izvana te napunite nadjevom (nije bitno da je nadjev u potpunosti prekriven mesom). Zavežite batak konopcem, prebacite ga u nauljen lim te oko njega posložite luk, krumpire i mrkve.
Pecite prekriveno aluminijskom folijom oko 40 minuta na 180 °C. Skinite foliju i pecite još 10-ak minuta na 200 °C kako bi meso dobilo hrskavu koricu.
Za Mamu&Bebu kuha BigMamma