Ovaj sam puta Pavlovu tortu radila sa slatkim i hrskavim trešnjama, koje sam kombinirala s uvijek ukusnim kruškama (koristila sam sočne Viljamovke). Činilo mi se da će sirovo voće biti pretvrdo za mekanu koru i kremu pa sam ga odlučila prokuhati u sirupu od vanilije i cimeta, što se pokazalo punim pogotkom. Konačni rezultat je sočna, pomalo neuredna, ali šarmantna tortica koja je nestala u samo par sati.
Ovo su količine za koru promjera od oko 18 cm:
2 bjelanjka
100 g šećera
1 žličica octa
1 žličica škrobnog brašna
prstohvat soli
Pećnicu zagrijte na 130°C, a lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Na naopakoj strani papira možete nacrtati krug kako biste lakše oblikovali koru.
Bjelanjke sa soli miksajte dok ne dobijete meki snijeg, zatim u par navrata dodajte šećer i miksajte dok smjesa ne postane sjajna i dok se sav šećer ne otopi (protrljajte malo smjese među prstima da vidite osjeti li se još uvijek šećer). Zatim dodajte škrob i ocat, još malo promiješajte. Smjesu prebacite na papir za pećenje i špatulom oblikujte koru s time da u sredini napravite malu udubinu da krema lakše sjedne kasnije. Pecite oko 40 minuta tj. dok kora ne dobije nježnu boju. Ostavite u otvorenoj pećnici dok se ne ohladi (možda malo popuca, ništa zato) pa pažljivo odlijepite od papira i preselite na tanjur za posluživanje.
Krema i voće:
200 ml vrhnja za šlag
1 vanili šećer
1 kruška viljamovka
šaka trešanja
svježe cijeđeni sok jednog limuna
3 žlice šećera
1 žličica cimeta
sjemenke pola mahune vanilije
1 žlica škrobnog brašna
Priprema:
Vrhnje za šlag istucite do željene čvrstoće (ne previše, mora biti mekan), zatim umiješajte vanili šećer.
Krušku ogulite i narežite na kockice, trešnje operite, raspolovite i očistite od koštica. Voće stavite u zdjelu, dodajte ostale sastojke te kuhajte dok se šećer i škrob ne rastope, a voće omekša (oko 15 minuta). Ohladite.
Na koru prvo stavite šlag, a zatim voće. Poslužite odmah.
Uživajte!
Za Mamu&Bebu kuha Matejka Paladin
LIFE-TASTES-LIKE-CHOCOLATE.BLOGSPOT.COM