Gric, gric

Nicoise salata s tunom

Iako je hrana ugodno iskustvo, ono nosi i određenu odgovornost. Ukratko, uživanje u dobroj hrani ide rukom pod ruku s težnjom za zdravom prehranom i održavanjem zdravlja. Odgovorna prehrana ne samo da poboljšava životni stil pojedinca, nego i pozitivno utječe na dobrobit društva.

Nutricionisti danas savjetuju jedenje ribe barem dva puta tjedno kako bi prehrana koristila zdravlju i da bi bila uravnotežena i zdrava. Naime, 100 g tune u maslinovu ulju zadovoljit će približno 20% dnevnih potreba odrasle osobe za fosforom, koji kontrolira ravnotežu živčanog sustava, te zajedno s kalcijem pridonosi zdravlju kostiju i zubiju.

No, nije ni svaka konzerva tune jednako kvalitetna. Upravo o tome danas su u Zagrebu govorili predstavnici proizvođača Rio Mare. Da biste potpuno uživali u proizvodu morali biste znati i niz informacija o njegovu porijeklu proizvodu, primjerice, vrsti plovila upotrebljenog za lov, područje i datum ulova, tehniku ulova, vrstu konzervirane tune i datum konzerviranja… Stoga je proizvođač Rio Mare kroz projekt "Odgovorna kvaliteta", započeo priču  – od mora do stola koja vam nudi najsuvremenije web praćenje proizvoda. Unosom koda sa svake konzerve, online putem u roku od 48 sati, možete  dobiti sve informacije o podrijetlu tune.
A informacije vas čekaju i na linku OVDJE.

Sastojci:

Tuna, krumpir, cherry rajčica, lisnata salata (romanska ili regica ili misuno), peršin list, ljubičasti luk, kapari, crne masline otkoštene, kuhana jaja

Dressing: dijon senf, maslinovo ulje, vinska kvasina, limunov sok

Priprema:

Krumpir u kori kuhamo  u slanoj vodi. Kada se krumpir malo ohladi, ogulimo koru i narežemo na ploške. Jaja kuhamo tvrdo, kada se ohlade prepolovimo ih. Ljubičasti luk ogulimo, prepolovimo i narežemo na trakice. Cherry rajčicu operemo i prepolovimo. Lisnatu salatu operemo i ocjedimo, natrgamo na manje listove. Peršin operemo i nasjeckamo. Kapare ocijedimo, masline također i narežemo ih na kolutiće.

Za izradu dressinga iscjedimo limunov sok, dodamo žlicu dijon senfa, kvasinu, maslinovo ulje i posolimo. Omjer octa i ulja je 1:1. Pomiješamo sve sastojke osim jaja, dodamo tunu i prelijemo dressingom. Salatu popaprimo, posolimo i dobro promiješamo. Na salatu dodamo kuhano jaje i po želji prelijemo sa još malo maslinova ulja