Stručnjaci preporučuju uzimanje kalcija već u vrijeme planiranja trudnoće kako bi se stvorile zalihe koje će koristiti fetusu i novorođenčetu.
Trudnicama u dobi od 19 do 50 godina preporučuje se dnevni unos 1000 – 1200 mg kalcija; žene koje nisu trudne obično unose samo 75 posto preporučenog unosa, stoga većina trudnica mora svojoj prehrani dodati namirnice bogate kalcijem.
Mlijeko je najbolja namirnica za zadovoljavanje povećanih potreba za kalcijem tijekom trudnoće: pola litre mlijeka osigurava
oko 600 mg kalcija. I jogurt, sir i sladoled sadrže značajne količine kalcija.
Bolji izbor su mliječne prerađevine s manjim udjelom masnoće jer osiguravaju podjednake količine kalcija kao i punomasni proizvodi, no siromašniji su kalorijama. Zeleno lisnato povrće, tofu i sojino mlijeko obogaćeno kalcijem te mala riba s kostima također su dobri izvori kalcija.
Za žene koje ne jedu mliječne proizvode dobar su izvor sok ili žitarice obogaćene kalcijem.