Oprema:
– lonac
– duboka vatrostalna zdjela
– termometar (poželjno, ali ako ga nemate, snaći ćete se i bez njega)
– mikrovalna pećnica
Sastojci:
– 3,8 l punomasnog mlijeka (ovo je najbitnija stavka, stoga svakako nabavite punomasno, po mogućnosti domaće)
– ¼ čajne žličice sirišta ili ¼ tablete Rennet (sirište je dostupno u ljekarnama, Rennet kod nas još nisam našla)
– 1 ½ čajne žličica limunske kiseline
Priprema:
1. U 0,25 dl vode otopite sirište.
2. Stavite grijati mlijeko u lonac.
3. Dodajte limunsku kiselinu.
4. Zagrijte mlijeko na 32°C (iznimno je bitno da temperatura ne preraste 32 stupnja. Ako možete, poslužite se termometrom, u protivnom improvizirajte – 32 stupnja su otprilike malo manje od topline tijela, pa se vodite tom mišlju).
5. Dodajte vodu sa sirištem.
6. Miješajte 30 sekunda.
7. Poklopite, ostavite sa strane 25 minuta.
8. Velikom šupljom žlicom prebacite sir u vatrostalnu zdjelu i pritom izbjegnite što je moguće više tekućine. Sirutku koja ostane u loncu nemojte baciti, popijte ju jer je jako zdrava.
9. Vatrostalnu zdjelu sa sirom prebacite u mikrovalnu i zagrijavajte minutu na najvećoj snazi. Iscijedite vodu.
10. Ponovite postupak u mikrovalnoj.
11. Iscijedite vodu, dodajte začine po želji (sol, aromatične trave ili slično).
12. „Premijesite“ sir, vratite ga u mikrovalnu na 30 sekunda. Svako ponavljanje ovog koraka u mikrovalnoj rezultirat će tvrđim sirom, ali ne iste sekunde, tako da to svakako imate na umu. Za optimalnu konzistenciju mozzarelle dovoljno je postupak u mikrovalnoj ponoviti 5-6 puta.
13. Što duže budete ponavljali postupak (mikrovalna-cijeđenje-mikrovalna), konzistencija sira naočigled će se mijenjati. Ubrzo ćete primijetiti vlaknastu strukturu sira koja će se, što ju više budete „mijesili“ i prevlačili tvoreći pritom kuglu, formirati u dobro poznat izgled mozzarelle.
Savjet:
Ako pretjerate s koracima i završite s tvrdim komadom sira, ne brinite se, umjesto mozzarelle dobit ćete zapravo škripavac. Sljedeći put samo smanjite broj ponavljanja.
Isplati li se?
Financijski, zapravo i ne. Od 4 l mlijeka dobijete malo konkretniju kuglu mozzarelle koju za istu cijenu možete kupiti i u dućanu. Ali, iskustvo je neprocjenjivo jer se možete pohvaliti činjenicom da ste ju sami napravili.
U proces (nakon zagrijavanja, jer je to najdelikatniji dio pripreme) svakako uključite i djecu. Dajte im da cijede i mijese sir, a mogu ga i začiniti po svom izboru, zašto ne?
Sretno i u slast!
Za Mamu&Bebu kuha BigMamma