Iako je ljeto idealno vrijeme za uživanje u svježem voću i povrću, moja najdraža uspomena iz djetinjstva je "Maništra u suho", odnosno tjestenina s umakom od rajčica. Još uvijek u nosu osjećam miris svježe šalše, prožet mirisima mora, soli i začinskog bilja s mog otoka. Iako rijetko u Zagrebu radim "otočke recepte" (jednostavno mi nemaju isti okus, odnosno "nije to to"), ovaj je iznimka.
Kratak, jednostavan, a uvijek, baš uvijek, evocira najljepše djetinje uspomene.
Uživajte i u slast!
– 500 g špageta
– 1kg rajčica (što zrelijih)
– 1dl maslinova ulja
– 1 velika kapula (crveni luk)
– 4 češnja češnjaka
– mala kitica svježeg začinskog bilja (bosiljak, mažuran, menta)
– sol i papar
Priprema:
Dok se kuhaju špageti, u plićem loncu ili dubokoj tavi na zagrijanomu maslinovu ulju zažutite nasjeckanu kapulu i zgnječeni češnjak. Dodajte nasjeckane (ili zgnječene) rajčice, kojima ste prethodno iscijedili sok, te pirjajte po želji na jedan od sljedeća dva načina:
1. tzv. Šalša u šporko
Nakon dodavanja rajčice, začinite solju i paprom, dodajte usitnjeno začinsko bilje te pirjajte kratko, samo desetak minuta, podlijevajući šalšu sokom od rajčice koji ste prethodno iscijedili.
2. Kremasta šalša
Učinite sve kao i u prvoj verziji. Jedina je razlika što se u ovom slučaju šalša pirja dugo (na laganoj vatri), do željene konzistencije, odnosno gustoće.
Na kraju, po želji, šalšu kratko izradite štapnim mikserom.
Za Mamu&Bebu kuha BigMamma