Gric, gric

Maništra u suho

Iako je ljeto idealno vrijeme za uživanje u svježem voću i povrću, moja najdraža uspomena iz djetinjstva je "Maništra u suho", odnosno tjestenina s umakom od rajčica. Još uvijek u nosu osjećam miris svježe šalše, prožet mirisima mora, soli i začinskog bilja s mog otoka. Iako rijetko u Zagrebu radim "otočke recepte" (jednostavno mi nemaju isti okus, odnosno "nije to to"), ovaj je iznimka.

Kratak, jednostavan, a uvijek, baš uvijek, evocira najljepše djetinje uspomene.

Uživajte i u slast!

 

Sastojci za 4 osobe:

 

– 500 g špageta

– 1kg rajčica (što zrelijih)

– 1dl maslinova ulja

– 1 velika kapula (crveni luk)

– 4 češnja češnjaka

– mala kitica svježeg začinskog bilja (bosiljak, mažuran, menta)

– sol i papar

 

Priprema:

 

Dok se kuhaju špageti, u plićem loncu ili dubokoj tavi na zagrijanomu maslinovu ulju zažutite nasjeckanu kapulu i zgnječeni češnjak. Dodajte nasjeckane (ili zgnječene) rajčice, kojima ste prethodno iscijedili sok, te pirjajte po želji na jedan od sljedeća dva načina:

 

1. tzv. Šalša u šporko

Nakon dodavanja rajčice, začinite solju i paprom, dodajte usitnjeno začinsko bilje te pirjajte  kratko, samo desetak minuta, podlijevajući šalšu sokom od rajčice koji ste prethodno iscijedili.

 

2. Kremasta šalša

Učinite sve kao i u prvoj verziji. Jedina je razlika što se u ovom slučaju šalša pirja dugo (na laganoj vatri), do željene konzistencije, odnosno gustoće.

 

Na kraju, po želji, šalšu kratko izradite štapnim mikserom.

Za Mamu&Bebu kuha BigMamma