Kopriva je jedna od najljekovitijih samoniklih biljaka. Sadrži skoro sve vitamine i minerale potrebne za zdravlje i razvoj čovjeka, a obiluje i s najviše klorofila od svih drugih biljaka.
Preporučuje se kod alergija, slabokrvnosti, za podizanje imuniteta… Uvrštavanjem koprive u jelovnik utječemo na mnoge mehanizme metabolizma: od poticanja funkcije žlijezda za jače izlučivanje probavnih sokova, koji pomažu u razgradnji masti, bjelančevina, ugljikohidrata i ostalih sastojaka u hrani koju uzimamo, do unošenja vrijednih sastojaka (od vitamina, minerala, esencijalnih kiselina do biljnih hormona).
Ova blagotvorna biljka utječe na povećanje broja crvenih krvnih stanica, smanjuje razinu šećera u krvi, sprečava povećanje broja bijelih krvnih stanica kada je riječ o radioaktivnom zračenju, pa njome možemo uspješno zaliječiti posljedice radioaktivnog zračenja. Kopriva je vrlo zahvalna biljka koja potiče tijelo na detoksikaciju i djeluje protuupalno. Koristi se od davnina i kao hrana i kao lijek. Idealno vrijeme za branje koprive je proljeće – kada beremo mladu koprivu, odnosno vrškove njezinih listova. Kako kopriva upija „sve ono loše“, trebate ju brati isključivo na mjestima daleko od ikakva zagađenja (otpadne vode, smog, …).