Zdravlje i prehrana

Fit Mama: Vaga je (konačno) pokazala dva kilograma manje!

Iza mene su tri tjedna "uhodavanja" i privikavanja na nove životne i prehrambene navike, a ispred mene period intenzivnijeg rada na oblikovanju tijela. Uz pomoć korektivnih i energetskih vježbi o kojima sam vam pisala te uz prihvaćanje nekoliko savjeta MBS stručnjaka, dosad sam smršavila dva kilograma. Bitka s preostalih osam kilograma nastavlja se na svim frontama, a osim intenzivnijeg vježbanja od danas usvajam i plan prehrane kojeg mi je osmislila MBS stručnjakinja Dora Babić.

Za moju tjelesnu težinu "propisala" je jelovnik od 1600 kalorija dnevno, a svakoga ponedjeljka otkrit ću vam jedan od njezinih "magičnih trikova". Pratite me i mršavimo zajedno na Twitteru @Bucmasta Mama gdje svakodnevno možete potražiti savjet, ideju, recept, podršku…

Opće smjernice:
Dnevno popiti barem 1,5 litre tekućine, a dozvoljeni su: voda, nezaslađeni čajevi, mineralna gazirana i mineralna negazirana voda, kava – maksimalno dvije šalice dnevno (bez šećera) s obranim mlijekom, maksimalno jedno piće dnevno (1,5 dcl vina, 3 dcl pive, 1 žestica).
 
Obroci se mogu kombinirati kako god Vesna želi, s obzirom da su jednakog energetskog unosa, ali svaki dan mora sadržavati barem jedan doručak, jedan ručak i večeru.
 
Slatko (čokolada u većim količinama, torte i kolači) mogu se konzumirati kao zamjena za jedan obrok (umjesto doručka i večere kao 1 porcija ili umjesto međuobroka kao ½ porcije).
Jedna porcija zapravo je jedan veći komad torte, tri komada kolačića ili jedna kuglica sladoleda.
 
Sva jela tijekom pripreme mogu se začiniti bilo kojim začinom, a jedino treba pripaziti na unos soli čija maksimalno dozvoljena količina unosa tijekom dana iznosi jednu čajnu žličicu (5 g).
 
Doručak bi trebao biti hranjivi obrok za početak dana, i idealne bi bile žitne pahuljice s niskomasnim mlijekom ili jogurtom, uz dodatak žličice meda, mljevenih badema ili bobičastog voća. Također, i voćne salate (otprilike 3 voćke ili 2 šalice bobičastog voća ili jagoda) su dobar odabir za doručak. 

Ručak bi trebao biti glavni dnevni obrok (ako vam to radne obaveze dopuštaju), ali se može mijenjati i za večeru, te bi svakako trebao biti kuhan. Komad peradi, niskomasnog crvenog mesa ili ribe sa povrćem i salatom idealan je ručak, a i integralne žitarice sa povrćem uspješno zadovoljavaju potrebe ručka za energijom i hranjivim tvarima.

Ukoliko je ručak bio kuhan, večera mogu biti ostaci od ručka, salate sa proteinima (tunjevina, pečena piletina, mozzarella) ili integralni kruh sa niskomasnom pilećom šunkom, kravljim sirem i povrćem. 

Međuobroci mogu biti orašasti plodovi ili suho voće (jedna šaka), jogurt ili voće.