Crni korijen
Lako probavljivo povrće koje se posebno preporučuje dijabetičarima jer ne povećava razinu šećera u krvi. Popularan je dodatak salatama, a može se iskoristiti i za juhe ili kao prilog (priprema se poput šparoga). Potrebno ga je oguliti i skuhati. Sadi se u ožujku ili travnju te je vrlo otporan na hladnoću.
Matovilac
Ubraja se među povrće s najmanje kalorija. Bogat je vitaminima C i E, beta karotenom, folnom kiselinom, željezom (više od špinata) i jodom. Jede se kao salata u koju je poželjno dodati kuhani grah ili kuhana jaja. Ima antistresni učinak.
Poriluk
Ima intenzivan okus zbog sumpornih spojeva koji ujedno imaju antibakterijsko djelovanje. Najčešće se koristi u pripremi variva i juha, a može se jesti i na salatu. U zelenom lišću ima više hranjivih tvari nego u stabljici. Poriluk je bogat vitaminima i prirodan je diuretik.
Pastrnjak
Korjenito povrće jakog i slatkastog okusa, bogato vlaknima, kalijem i eteričnim uljima. Posebno je ukusna juha od pastrnjaka i pire, a od korijena se mogu pripremiti i zdrave pite. Može se jesti i sirov poput mrkve. Pomaže u mršavljenju.
Kelj
Sadrži vitamine A i C, bjelančevine, željezo, beta karoten, kalcij i fosfor. Najčešće se koristi za pripremu variva. Naziva se i „kraljem kalcija“, a preporučuje se osobama s visokim krvnim tlakom te problemima s crijevima i gihtom.
Celer
Njegova aroma dolazi od eteričnih ulja koja imaju antibakterijsko djelovanje. Sadrži velike količine kalija, kalcija i B-vitamina. Smatra se ljekovitom biljkom zbog povoljnog djelovanja na mokraćni sustav i artritis te dezinficirajućeg svojstva.