Potrebni sastojci za beskvasni kruh s ciklom
– 150 g startera ( kiselo tijesto)
– 300 g vode
– 1 žlica soli
– 1 veća cikla
– 500 g polubijelog pirova ili pšenična brašna
Posudu stavite na vagu i ulijte starter, vodu i sol. Dodajte naribanu ciklu i brašno. Pomiješajte sastojke da se povežu. Smjesu ostavite da pokrivena plastičnom folijom odstoji preko noći.
Pećnicu zagrijte na 200° C.
Četvrtasti kalup ili pliticu za pečenje obložite papirom za pečenje i istresite smjesu (smjesa je mekanija). Ako radite okrugli kruh na plitici za pečenje, lagano ga oblikujte u krug masnim rukama da se tijesto ne lijepi (dosta je mekano). Možete posuti brašnom za ukras i zarezati nožem.
Pecite oko 45 minuta. Ohladite na rešetki pa poslužite.
Napomene:
Umjesto cikle možete naribati krumpir, batat, bundevu, mrkvu ili čičoku.
Kruh možete pripremiti i s kvascem tako da u smjesu dodate ¼ žličice suhog kvasca pa ostavite da se diže cijelu noć, ili jedan cijeli suhi kvasac želite li da se kraće diže (prilagodite samo tekućinu tj. stavite umjesto startera toliko vode)
Ovakav kruh s kvascem možete pripremiti i bez glutena tako da koristite 300 g prosenog brašna, 100 g rižina brašna, 100 g aru praha ili kukuruznog škroba te 2-3 žlice ljuspica ili praha psylliuma.
Za Mamu&Bebu kuha Maja Kefeček