Iz mjeseca u mjesec upozoravamo na važnost zdrave prehrane, a rezultati najnovijeg istraživanja britanskih znanstvenika pokazalo je da dječja prehrana umnogome utječe na koeficijent inteligencije, čak i kada se uzmu u obzir i svi drugi mogući faktori, poput inteligencije u ranom dobu i imovinsko stanje obitelji.
U istraživanju je sudjelovalo 4000 škotske djece u dobi od tri do pet godina, a uspoređivani su učinci “brze hrane” s učincima svježe kuhanih obroka.
Rezultati su očekivani: djeca koja su konzumirala zdraviji obrok pokazivala su višu razinu inteligencije.
Slične rezultate dalo je i australsko istraživanje: djeca koja jedu “brzu hranu” u prosjeku imaju koeficijent inteligencije niži od svojih vršnjaka koje se zdravije hrane.
I jedno američko istraživanje također je pokazalo da djeca koja jedu pizzu i prženu hranu prije treće godine života imaju niži koeficijent inteligencije od vršnjaka koji su jeli svježe kuhana jela s voćem i povrćem.