Bobičasto voće, jabuke, kruške, šljive, smokve, bundeve, prvi mladi listovi špinata, mrkva, kukuruz, kesten… sve to jednako je vitaminima A, B i C, cinku, kalciju, kaliju, željezu i svemu ostalom što se može naći u čudotvornoj multivitaminskoj tableti.
No jesensko voće i povrće nosi mnogo više. Ono nosi energiju sunca i vitalnosti, boje zdravlja i pravi izbor za stolom. Američko istraživanje na projektu Public Health Nutrition, koje je trajalo sedam godina, dokazalo je kako ljudi koji konzumiraju svježe sezonsko voće i povrće imaju manju učestalost obolijevanja od srčanih bolesti i raka, sudbine koja danas snalazi svakog drugog stanovnika našeg planeta.
Vrući kesteni i topao kukuruz čine nas ponosnima na jesen i njezine mirise koji nas, čak i dok šećemo gradskim ulicama, uvjerljivo varaju da praznici možda još nisu iza nas. Kukuruz je idealna grickalica, niskokalorična žitarica bogata vlaknima i idealna pratnja svakom jelu. Svježi kukuruz, kuhan ili pečen, uvijek je prihvatljiviji od konzerviranoga, koji se može kupiti tijekom cijele godine i u koji se obično dodaje šećer te je siromašniji vitaminima i mineralnim tvarima.