Sarmu svi znamo i većina je voli. No, kada su u pitanju djeca, a pogotovo bebe recept za klasičnu sarmu je težak za mali dječji želudac, pa ga treba prilagoditi. Zato je tu sarma od kelja.
Ovaj jednostavni recept za sarmu od kelja s rižom i teletinom neće vam pokvariti “klasični” okus sarme, a klinci će ga obožavati.
Sastojci:
- Jedan manji kelj
- Jedan poriluk
- 90 g pelata (3 pune žlice)
- 40 g riže
- 100 g mljevene teletine
- Žlica ulja
- Bosiljak, pola češnja češnjaka
Priprema:
- Listove kelja blanširajte da omekšaju, pa ih ohladite, ocijedite i posušite.
- Popržite nasjeckani poriluk na ulju dok ne postane staklast i dodajte ispranu rižu, mljevenu teletinu i nasjeckani češnjak.
- Popržite minutu-dvije.
- Na zasebne listove kelja stavljajte po dvije žlice smjese i zamotajte u sarmice.
- U zasebnom loncu zakuhajte nasjeckane pelate zajedno s umakom iz konzerve i bosiljkom i u taj umak stavite sarmice (umaka mora biti toliko da su sve sarmice prekrivene njime).
- Kuhajte sarmice oko pola sata na slaboj vatri i po potrebi dolijte vode.
Serviranje za bebu:
Bebi ponudite jednu sarmicu i nekoliko žlica umaka.
Serviranje za obitelj:
Umaku u kojemu su se sarmice kuhale dodajte malo soli, papra i slatke paprike. Sarmice odlično pašu uz kiselo zelje.
Foto: Pixabay