Gric, gric

Kruh s cimetom

Dizano tijesto mi je uvijek izazov i veselje. Obožavam peći sve te “krušne” stvari, volim miris kojim ispune kuhinju i taj okus toplog kruha, peciva, kiflice….njamanjama!

Na ovaj sam recept davno naišla i stalno mi se motao po ladicama, kuharicama, nikako se nisam mogla natjerati da ga napravim jer mi se činio dosta kompliciranim (imala sam neku englesku varijantu sa bezbroj pratećih fotografija koje su samo zbunjivale). Zatim sam isti recept našla u nekom našem časopisu kao recept neke naše blogerice (žao mi je, ali zaista se ne sjećam imena) i rekla sama sebi sad je dosta, zavrni rukave i zamijesi više taj kruh!

Dakle, nimalo komplicirano, brzo gotovo (često ga ispečem vikendom ujutro ), a ljudi moji, kakav okus…

Kad se ovaj kruh, još vruć, izvadi iz kalupa (a nikako ga nemojte vaditi iz papira za pečenje jer će na njemu biti karameliziranog šećera kojeg možete “potunkati”), pa kad počnete odvajati listiće kruha i zalogaje zalijevati finom toplom kavom… mmm, sutra ga opet moram zamijesiti jer sad sigurno neću prestati misliti o tome.

Zato uopće neću više duljiti, evo vam recepta, zavrnite rukave i uživajte!

 

Sastojci:
400 gr glatkog brašna
1 vrećica suhog kvasca
30 gr šećera
½ žličice soli

60 gr maslaca
80 ml mlijeka
60 ml vode
2 jaja

Premaz:
100 gr šećera
100 gr smeđeg šećera
2 žličice mljevenog cimeta
1 žličica arome vanilije

Pomiješati brašno, šećer, sol i suhi kvasac. Maslac rastopiti s mlijekom i vodom pa dodati suhim sastojcima. Na kraju dodati lagano umućena jaja i zamijesiti tijesto. Ostaviti 1 sat na toplom.

U međuvremenu pomiješati sve sastojke za premaz. Tijesto razvaljati i premazati.

Tijesto izrezati na 6 traka, složiti jednu na drugu pa zatim rezati poprečno pravokutnike i slagati u uski dugački kalup, jedne do drugih. Pustiti da odstoji još ½ sata.

Peći na 180 stupnjeva oko 30 minuta.

U slast!

Tekst i fotografije: mama Iva Novosel
Njamamama